Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De Koppelaar

Logo https://mvlt.fnozorgvoorkansen.nl/de-koppelaar-1536

Naar bovenOuderen wonen steeds vaker en langer zelfstandig thuis, terwijl hun sociale netwerk en mobiliteit kleiner wordt. De stichting ‘Eet mee!’ is in dat gat gesprongen met het initiatief ‘Eet mee! Vaste Gast’: een oudere buurtgenoot wordt als regelmatige tafelgenoot gekoppeld aan een eetadres, bijvoorbeeld een jong gezin.

Naar bovenHet idee is prachtig in zijn eenvoud. Eten is een makkelijk sociaal smeermiddel en samen eten is een praktische vorm van vrijwilligerswerk. Koken en eten doe je toch elke avond.

Naar bovenMaar het is niet altijd makkelijk om senioren zo ver te krijgen om mee te doen. Veel van hen kunnen zich bijvoorbeeld niet zo goed voorstellen dat er mensen op hen zitten te wachten als gast aan tafel. Dus dat is al een flinke hobbel.

Stichting Eet Mee! probeert daarom bij ouderen achter de voordeur te komen. Hoe doen ze dat?

Naar bovenStichting Eet Mee! werkt met vrijwilligers die fungeren als voortrekkers in een bepaalde gemeente. Deze vrijwilligers benaderen de organisaties die een rol spelen in het dagelijks leven van senioren, zoals kerken, ouderenbonden en thuiszorgorganisaties. Maar ook: huisartsen, de plaatselijke pedicuresalon en de thuiskapper.

Naar bovenDe plaatselijke vrijwilliger licht het initiatief toe, verspreidt folders en probeert artikelen gepubliceerd te krijgen in huis-aan-huisbladen. Op alle publicaties staat een telefoonnummer dat senioren of potentiële gastgezinnen kunnen bellen.

Naar bovenIn de poel van geïnteresseerden gaat Vaste Gast op zoek naar een geschikte match. Dat begint met een intakegesprek bij de kandidaat thuis waarin de wensen en mogelijkheden besproken: is iemand vegetariër, allergisch voor huisdieren, rookt iemand of maakt iemand gebruik van een rolstoel?

Naar bovenDe investering in een goede match kan zich vertalen in een duurzaam contact. Een oudere man vond de aanwezigheid van een piano belangrijker dan een adres dichtbij. Hij werd gematcht aan een jonge dame met piano in het centrum van Utrecht. Ze hebben samen veel plezier gehad.

Naar bovenHet begint met een proefetentje. Is er inderdaad een match, dan laat stichting Eet Mee! het contact verder over aan de deelnemers. Wel belt Eet Mee! elke zes maanden om te vragen hoe het gaat. Wellicht zijn de deelnemers door hun gesprekstof heen en durft iemand dat niet te zeggen uit dankbaarheid of een gevoel van verplichting. Dan schiet Eet Mee! te hulp door te bemiddelen of op zoek te gaan naar een nieuwe match.

Naar bovenVoor mensen is het belangrijk te weten dat ze geen wederdienst hoeven te leveren. Veel gastgezinnen vinden het zeer waardevol dat juist een oudere gast aanschuift. Het biedt een heel fris perspectief op het leven, zeker voor kinderen.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan